Antivirusna zaštita

Izvor: IRB Helpdesk
Inačica 28 od 15. srpnja 2022. u 08:46 koju je unio Hdagelic (razgovor | doprinosi) (Stvorena nova stranica sa sadržajem: »== Koju antivirusnu zaštitu imamo na raspolaganju kao zaposlenici IRB-a? == Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije predvidjelo program za antivirusnu...«.)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Koju antivirusnu zaštitu imamo na raspolaganju kao zaposlenici IRB-a?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije predvidjelo program za antivirusnu zaštitu, stoga Vam nažalost možemo preporučiti samo besplatna rješenja za komercijalnu upotrebu. Zbog ograničene podrške korištenje takvih programa je na vlastitu odgovornost.

Antivirusna zaštita koju preporučuje Odjel za informatičku potporu

Prosječnom korisniku preporučujemo korištenje dva antivirusa, i to Windows-ov antivirus kao aktivni antivirus i neki besplatni kao pasivni antivirus.

Aktivni antivirus (zaštita u realnom vremenu, eng. real-time protection)

Aktivni antivirus je antivirus s uključenom aktivnom zaštitom tj. zaštitom u realnom vremenu. Takav antivirus automatski skenira sve korisnik na računalu radi, skenira datoteke koje korisnik otvara prije nego ih otvori, skenira arhive prije nego ih korisnik otpakira, skenira radnu memoriju računala i povremeno pokreće skeniranje cijelog računala te blokira detektirane prijetnje i stavlja ih u karantenu ili ih briše. Također, tako konfiguriran antivirus automatski se sam ažurira i djeluje samostalno, uz minimalnu ili nikakvu interakciju korisnika. Kao najbolji antivirus koji je besplatan za komercijalnu upotrebu preporučujemo:

 • Za Windows 8, 8.1 i 10, preporučujemo da za aktivni antivirus koristite Microsoftov Windows defender (dolazi instaliran s Windowsima).
 • Za Windows 7 i Windows Vista operativni sustav na računalima za osobnu upotrebu preporučujemo Microsoft Security Essentials. Microsoft Security Essentials je antivirus koji je besplatan za osobnu upotrebu i male tvrtke ali ne i za akademske i vladine institucije (Microsoft Security Essentials terms). Iz tog razloga za službena računala s Windows Vistom i Windows 7 OS-om za aktivni antivirus preporučujemo Immunet

Zašto preporučujemo Microsoftov antivirus kao aktivni antivirus u usporedbi s drugim besplatnim alternativama?

 • zato što prosječnom korisniku ostale besplatne antivirus alternative uglavnom naprave veći kaos nego što on od njih ima koristi
 • zato što prosječan korisnik nema vremena a ni navike da nakon instalacije kroz prođe kroz sve postavke programa i konfigurira program optimalno za svoje računalo
 • kod alternativa obično stalno iskaču različiti prozori s reklamama i nude kupovinu različitih proizvoda ili zahtijevaju neki oblik interakcije
 • besplatne alternative u prosjeku više opterećuju računalo od Microsoftovog rješenja
 • zaštita im nije ništa bolja od Microsoftove alternative

Pasivni antivirus

Antivirus kojem ste isključili aktivnu zaštitu (isključena mu je zaštita u realnom vremenu, tj. automatsko skeniranje) i isključenim vatrozidom. Takav antivirus Vas ne štiti od toga da krivo kliknete i instalirate virus. Skeniranje računala, kao i ažuriranje baze virusa, obično se pokreče isključivo na zahtjev korisnika. Ako mislite da Vam je računalo zaraženo virusom pokrećete program, ažurirate ga i usami pokrećete skeniranje računala. Takva konfiguracija antivirusnog programa (pasivni antivirus) omogućuje instalaciju dva ili više antivirusna programa na istom računalu od kojih je samo jedan aktivan, a svi drugi su pasivni. Ni u kojem slučaju se ne smije desiti da su dva antivirusa na računalu aktivna u isto vrijeme zbog negativnih posljedica njihove međusobne interferencije i značajnog usporavanja računala. Dva antivirusa na istom računalu (aktivni i pasivni) su najbolja zaštita jer omogućuju redundanciju. Ako virus prođe prvi aktivni antivirus, korisnik može pokrenuti skeniranje s drugim softverom, tj. pasivnim antivirusom (pod uvjetom da je isti ažuriran). Preporuka pasivnog antivirusa Za osobna računala preporučujemo Malwarebytes zbog odličnog postotka detekcije virusa, a za službena računala preporučujemo ClamWin

Besplatna alternativa za osobnu upotrebu

 • Malwarebytes besplatna verzija antivirusa dolazi bez zaštite u realnom vremenu (osim trial verzije koja traje 14 dana). Malwarebytes (kada je redovito ažuriran) je odličan kao pasivan antivirus jer ima veliki postotak detekcije virusa u odnosu na druge antiviruse.
 • Avira je antivirus s aktivnom zaštitom, besplatan za privatnu upotrebu
 • Avast! je antivirusni paket čija home inačica je besplatna za kućne nekomercijalne korisnike (oba uvjeta moraju biti ispunjena!). Pohvalno je što spomenuta, besplatna inačica posjeduje automatski update preko weba.
 • AVG anti-virus besplatan anti-virus za osobnu upotrebu s automatskim ažuriranjem

Besplatna alternativa za komercijalnu upotrebu

 • Immunet je antivirusni program otvorenog koda baziran na Clam antivirusu za operativni sustav Windows 10, 8.1, i za Windows server 2008 i Server 2012
 • ClamWin je antivirusni program otvorenog koda baziran na Clam antivirusu za operativni sustav Windows 10, 8, 7, Vista, XP, Me, 2000, 98 i za Windows Server 2012, 2008 i 2003. Besplatan je za osobnu i za komercijalnu upotrebu. Nema mogućnost aktivne zaštite (zaštite u realnom vremenu) već korisnik pokreće skeniranje kada misli da je potrebno. Upravo zbog toga, a i zbog jednostavne instalacije s kojom ne dolaze nikakvi neželjeni programi, preporučujemo da upravo ovaj program koristite kao pasivni antivirus (pored Microsoftovog Windows Defendera). Program se ažurira automatski i nudi mogućnost podešavanja rasporeda za automatsko pokretanje skeniranja.
 • Comodo Free Antivirus je antivirusni paket koji sadrži vrlo pregledno i jednostavno korisničko sučelje i automatsko ažuriranje te zaštitu u realnom vremenu. Tijekom instalacije je potrebno obratiti dodatnu pažnju jer inače program mijenja neke Windows postavke (DNS, zadani internet preglednik, tražilica) i nakon instalacije je potrebno proći kroz konfiguraciju i podesiti postavke kako treba (pogasiti sve što ne treba i što zauzima resurse na računalu). Tek nakon toga program je upotrebljiv.
 • Spyware Terminator je besplatni antivirusni i antispyware paket za osobnu i komercijalnu upotrebu. Podržava skeniranje u realnom vremenu i automatski update.

Preporuka komercijalnog antivirusa

 • Nod32 je odličan AntiVirus razumne cijene godišnje licence
 • Bitdefender je odličan AntiVirus razumne cijene godišnje licence

Vanjski linkovi