Dvorana K-3

Izvor: IRB Helpdesk
Inačica 51 od 15. srpnja 2022. u 09:14 koju je unio Hdagelic (razgovor | doprinosi) (Stvorena nova stranica sa sadržajem: »== Uvod == === O dvorani === Dvorana 3. krila opremljena je suvremenom multimedijskom i telekonferencijskom opremom za održavanj...«.)
(razl) ←Starija inačica | vidi trenutačnu inačicu (razl) | Novija inačica→ (razl)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Uvod

O dvorani

Dvorana 3. krila opremljena je suvremenom multimedijskom i telekonferencijskom opremom za održavanje i tehnički najjzahtjevnijih događaja. Prostor je klimatiziran i može primiti 62 osobe (udobna sjedala s preklopnim stolićima) i 3 predavača. Ispred dvorane nalazi se predprostor pogodan za održavanje manjih zakuski. Uz to, dvorana kao i prostor oko nje pokriveni su signalom bežične mreže za slobodni pristup Internetu.

Mole se korisnici da u svakom trenutku vode brigu o urednosti dvorane i ispravnosti opreme. Uočene nedostatke, prijedloge ili pitanja svakako uputiti na help@irb.hr ili putem našeg OTRS sustava (upute).

Rezervacije

Termin u dvorani mogu rezervirati svi djelatnici Instituta putem web sučelja (upute).

U sklopu rezervacije moguće je zatražiti i tehničku podršku prema potrebi.

Katedra

Oprema na katedri

Na radnoj se površini u pravilu nalazi oprema kao što je prikazano na slici.

Odstupanja su moguća u slučajevima kvarova na opremi (što je tada posebno i navedeno) ili kada se npr. projektorima u cjelosti upravlja iz sobe operatera pa je daljinski uklonjen iz dvorane.

 • A: Tipka za paljenje/gašenje LCD monitora
 • B: Bežični miš na stalku (radi štednje baterija molimo vratiti miš na stalak pri izlasku iz dvorane)
 • C: Univerzalni daljinski upravljač za sva tri projektora (upute)
 • D: Laserski pokazivač i prezenter (upute)
 • E: USB utor
 • F: VGA (video) i 3,5mm TRS (audio) utori za spajanje prijenosnog računala (prethodno je potrebno iskopčati kablove stolnog računala na katedri, a po završetku iste obavezno ponovno ukopčati)
 • G: Slobodni mrežni utor za pristup Internetu

Za upotrebu CD-ROM jedinice potrebno je otvoriti ormarić ispod katedre u kojem je smješteno prezentacijsko računalo.

Važna napomena: Ne gasite računalo na katedri! Ono treba biti upaljeno bez prestanka.

Projektori

Rukovanje daljinskim upravljačem

Univerzalni daljinski upravljač
Oznake projektora (gledano s katedre)
Oznake projektora na pripadajućim projekcijskim platnima

Upravljanje projektorima vrši se isključivo putem daljinskog upravljača koji se nalazi na katedri. Fizičko dodirivanje projektora je zabranjeno.

Tipke za izvršenje svih osnovnih operacija označene su na slici crvenom bojom. Napomena: U stvarnosti, tipke upravljača su drugačije boje. Mole se korisnici da izbjegavaju korištenje ostalih (neoznačenih) tipaka, osim kada im to odobri dežurni operater ili druga ovlaštena osoba.

 • Za paljenje projektora treba pritisnuti tipku Power pri vrhu upravljača. Neposredno nakon pritiska čuje se tihi "bip" nakon čega treba pričekati 1-2 minute da se žarulja zagrije na radnu temperaturu.
 • Za gašenje projektora treba dva puta za redom pritisnuti tipku Power (nakon prvog pritiska na platnu će se pojaviti izbornik gašenja) pri vrhu upravljača.
 • Za odabir aktivnog projektora treba pritisnuti tipku ID pri dnu upravljača (koja će za potvrdu početi svijetliti crveno) te potom broj željenog projektora. Napomena: Više od jednog projektora ne može biti aktivno u isto vrijeme. Važeći je posljednji odabir.
 • Gledano s katedre, projektori su numerirani od 1 do 3 s desna na lijevo kao na slikama. Dakle projektor najbliži kontrolnoj sobi je broj 1 a onaj najbliži prozorima broj 3. Projektor 3 se ujedno koristi za Smartboard ploču.
 • U slučaju da projektor automatski ne pronalazi video signal računala, potrebno je pritisnuti tipku Comp1 u središnjoj sekciji Source upravljača.

Prije odlaska iz dvorane nikako ne zaboraviti ugasiti sve projektore!

Što u slučaju poteškoća?

Kontrolne LED diode s donje strane projektora
Je li daljinski upravljač upaljen?
R/C prekidač pored tipke Power treba uvijek biti u gornjoj poziciji ON.
Jesu li baterije daljinskog upravljača pune?
Prilikom pritiska na bilo koju tipku, crveno kontrolno svjetlo na samom vrhu daljinskog upravljača treba zasvijetliti.
Je li daljinski upravljač uperen prema senzoru projektora?
Smještaj senzora označen je na slici i nalazi se kod svih projektora na istom mjestu.
Koji je status projektora?
ŽUTO/NARANČASTO - Uređaj je u stanju pripravnosti ("Stand by"), ispravan je i može ga se uključiti daljinskim upravljačem.
ZELENO - Uređaj je upaljen i ispravan. Ukoliko nakon duljeg vremena nema slike pokušati pritisnuti tipku Comp1 na daljinskom upravljaču. Ukoliko i dalje nema slike problem je u izvoru signala. Savijet: Provjeriti šalje li računalo uopće signal na projektor ili je možda aktivan "screensaver".
CRVENO - Došlo je do mehaničkog kvara. Uređaj je van funkcije i nemoguće ga je upaliti.
Smještaj IC senzora s prednje strane projektora

Prezenter

Ploče

Whiteboard tj. "piši-briši" ploča i "pametna" tj. Smartboard ploča

Razglas

Rasvjeta i klimatizacija