Filtriranje neželjene pošte (spam)

Izvor: IRB WikiDesk
Skoči na: orijentacija, traži

Sadržaj

Kada je moguće filtrirati neželjenu poštu?

1. Ako neželjena pošta (spam) uvijek dolazi sa iste e-mail adrese moguće je dodati te adrese na crnu listu. Poruke poslane sa adresa koje su na crnoj listi automatski će se prebaciti u mapu "Trash" ili će se automatski trajno izbrisati prije nego što stignu u vaš inbox. Važno je napomenuti da nakon toga, spam sa tih adresa (koje su na crnoj listi) neće dolaziti niti na Vaš webmail niti u Vaš Outlook, Thunderbird, Eudoru ili bilo koji drugi klijent koji koristite, ako ga koristite.

2. Ako neželjena pošta (spam) dolazi sa različitih adresa a često ima iste riječi u naslovu npr. lottery, viagra, itd. moguće je u webmail filteru napraviti novo pravilo da poštu koja sadrži zadane pojmove u naslovu automatski spremaju u "Trash" mapu ili npr. da ju automatski brišu. Važno je napomenuti da nakon toga, poruka sa bilo koje e-mail adrese koja u naslovu sadrži zadane pojmove, npr. "lottery", neće dolaziti u Vaš Inbox na Vašem webmail-u niti u Outlook-u, Thunderbird-u, Eudori ili bilo kojem drugom klijentu koji koristite, ako ga koristite.


Crna lista

Kako bi dodali neku adresu na crnu listu potrebno je samo označiti neželjenu e-mail poruku kvačicom ispred nje i kliknuti na "Crna lista".Označite neželjenu poštu i kliknite na "Crna lista"


Editiranje crne liste

Želimo li editirati crnu listu, u glavnom izborniku s lijeve strane kliknemo na "IRB Webmail" kako bi došli na početnu stranicu te kliknemo na "Crna lista" kao što je vidljivo na slici ispod.Editiranje crne listeNa crnoj listi, kao što je prikazano ispod, možemo i upisati adrese s kojih ne želimo da nam dolazi pošta. Isto tako možemo odabrati akciju za poruke koje dolaze sa adresa na crnoj listi npr. "Obriši poruku u potpunosti" ili "Premjesti poruku u mapu Trash" . Nakon svake promjene potrebno je kliknuti na "Spremi".Editiranje crne liste


Filteri

Kao primjer konfigurirati ćemo novi filter na webmailu.

Primjer 1:

Napraviti ćemo filter koji će bilo koji e-mail poslan sa bilo koje adrese a u naslovu sadrži riječ "lottery" neovisno o tome da li je napisana malim, velikim ili velikim početnim slovom, automatski spremiti u mapu "Trash".

Sa lijeve strane u glavnom izborniku na webmailu kliknuti ćemo na "Filteri" kao što je vidljivo na slici ispod.U glavnom izborniku s lijeve strane kliknuti na "Filteri"Nakon toga vidjeti ćemo popis postojećih pravila. Kreirat ćemo novo pravilo klikom na "Novo pravilo".Kreiranje novog pravila klikom na "Novo pravilo"Novo pravilo konfigurirati ćemo kao na slici dolje. Kao ime pravila upisat ćemo npr. "Lottery pravilo", tako da kasnije na popisu pravila znamo o čemu se radi. Za dolaznu poruku koja zadovoljava -> Sve od sljedećeg: Naslov -> Sadrži -> lottery -> neovisno o velikim i malim slovima -> Učini sljedeće: Isporuči u mapu -> Trash. Na kraju ćemo kliknuti na "Spremi".

Ako smo sigurni da nam nitko nikad neće poslati e-mail sa riječi "lottery" u naslovu, umjesto "Isporuči u mapu" -> "Trash", mogli smo zadati i "Izbriši u potpunosti" pa da nam se nepotrebno ne puni mapa "Trash".Konfiguracija novog pravila za lotteryVratili smo se na listu postojećih pravila gdje možemo vidjeti novo dodano pravilo pod naslovom: "Lottery pravilo". Sa desne strane možemo vidjeti zelenu kvačicu što znači da je pravilo uključeno odnosno aktivno. Klikom na nju možemo privremeno isključiti izvršavanje pravila. Isto tako, važno je reći da se pravila izvršavaju po redu, dakle u ovom slučaju prvo će izvršeno pravilo biti "Bijela lista", nakon toga slijedi pravilo "Godišnji odmor* " koje neće biti izvršeno jer je isključeno, nakon toga "Crna lista", nakon toga "Proslijedi", i na kraju "Lottery pravilo".

  • Pravilo "Godišnji odmor" služi za automatski odgovor na svaki pristigli e-mail u vaš inbox kada ste na godišnjem odmoru. Zbog toga je isključeno.


Novo pravilo na listi postojećih pravilaFiltere na webmailu možemo upotrijebiti i za druge stvari.

Primjer 2:

Kreirati ćemo novu mapu i nazvat ćemo je PMF. Nakon toga ćemo napraviti pravilo koje će e-mailove sa PMF-a i e-mail mog nadređenog, te e-mailove koji u maslovu sadrže riječ "doktorat" automatski spremati u mapu PMF.


Filteri -> Novo pravilo -> Za dolaznu poruku koja zadovoljava -> Bilo koje od sljedećeg: ->

Sender -> Sadrži -> @pmf.hr -> neovisno o velikim i malim slovima ->

ili -> Sender -> Sadrži -> moj.dragi.sef@irb.hr -> neovisno o velikim i malim slovima ->

ili -> Naslov -> Sadrži -> doktorat -> neovisno o velikim i malim slovima ->

Premjesti u mapu -> PMF


Osobni alati