IRB LDAP imenik

Izvor: IRB WikiDesk
Skoči na: orijentacija, traži

Sadržaj

Uvod

LDAP i njegova uloga na IRB-u

Lightweight Directory Access Protocol ili skraćeno LDAP je aplikacijski protokol za komunikaciju sa imeničkim servisima.

Korisnički računi, pridružena prava i osnovne informacije o korisnicima IRB IT usluga pohranjene su u IRB-ovom centralnom LDAP poslužitelju. Ovakav, centralizirani način pohranjivanja informacija o korisničkim računima ima nekoliko prednosti pred konvencionalnom per-host metodom administracije korisnika:

  • centralizirano upravljanje korisničkim računima i pridruženim pravima
  • centralizirano upravljanje informacijama o korisnicima
  • kompatibilnost sa EduRoam pan-europskom infrastrukturom autentifikacije i autorizacije na bežične mreže akademskih ustanova
  • kompatibilnost sa CARNet AAI@Edu autentifikacijsko-autorizacijskom infrastrukturom

Na adresi https://imenik.irb.hr dostupno je web sučelje za pregled i ažuriranje podataka pohranjenih u institutskom LDAP poslužitelju.

Web sučelje IRB LDAP imenika

Javni dio web-sučelja

Javni dio web sučelja omogućava pretragu korisničke baze po osnovi imena, prezimena, broja telefona i sl. Otvoren je za neautentificirane korisnike i ne dozvoljava unošenje promjena te dohvat povjerljivih informacija.

(thumbnail)
LDAP korisničko sučelje

Korisnički dio web-sučelja

Nakon uspješne autentifikacije korisnika pomoću AAI@Edu identiteta, korisniku se web-unutar sučelja omogućavaju dodatne opcije:

  • Detaljan uvid u postavke korisničkih prava i informacije o korisničkom računu (desni dio sučelja)
  • Mogućnost promjene lozinke (ikona u gornjem lijevom kutu sučelja)
Osobni alati