Jumbo

Izvor: IRB Helpdesk
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Jumbo - Distribucija velikih datoteka

Uvod

Jumbo servis omogućuje jednostavno slanje i primanje velikih datoteka i dostupan je na web stranici http://jumbo.irb.hr. Servis je razvijen u Centru za informatiku i računarstvo, a nastao je iz potrebe znanstvenika IRB-a za razmjenom datoteka prevelikih za slanje elektroničkom poštom.

Važno

Jumbo servis nije zamišljen kao trajno mjesto pohrane podataka. Svi podaci se brišu nakon određenog vremenskog perioda (3, 7 ili 14 dana). Ukoliko je potrebna duža dostupnost pošaljite e-mail na help@irb.hr, te navedite:

Datoteke može obrisati njihov vlasnik i prije datuma brisanja. Zbog ograničenih resursa na kojima se nalazi Jumbo servis, molimo da to i uradite. CIR zadržava pravo i prijevremenog brisanja datoteka bez prethodne najave.

Korištenje

Prijava na sustav

Kako bi mogli pristupiti sustavu potrebno je imati otvoren AAI identitet (korisničko ime i lozinku) koji može dobiti svaki zaposlenik Instituta prema uputama opisanim ovdje. Ako imate otvoren IRB e-mail također Vam je već otvoren i AAI račun i možete pristupiti s istom lozinkom. Nakon prijave prikazati će Vam se početna stranica servisa kao na slici.


Početna stranica Jumbo servisa


Slanje datoteka

Nakon prijave omogućen je prijenos datoteka na Jumbo servis. Prijenos se izvodi kroz web-obrazac prikazan ovdje:


Slanje datoteke na Jumbo servis


  • Datoteka: Datoteka koju želite poslati (obvezno),
  • Opis datoteke: Napišite kratki opis datoteke koju šaljete (neobvezno),
  • Brisanje datoteke: Datoteka će se automatski obrisati i više neće biti dostupna nakon X dana. Dopuštene vrijednosti su 3, 7 ili 14 (obvezno),
  • E-mail adrese primatelja: Obavijest o datoteci biti će poslana na listu e-mail adresa u ovom polju (svaka e-mail adresa mora biti u svom retku) (obvezno),
  • Lozinka: Preuzimanje datoteke možete zaštiti lozinkom (neobvezno),
  • Lozinka neće biti poslana: Vi se morate pobrinuti da primatelj dozna lozinku, ovo je preporučena varijanta (neobvezno),
  • Pošalji nekriptiranu lozinku e-mailom: Ukoliko je ova opcija odabrana, lozinka će biti poslana na e-mail adrese navedene u prethodnom koraku (neobvezno).

Obavezno treba zadati datoteku i e-mail adresu primatelja (označeni crveno), a ostali elementi su neobavezni.

Nakon uspješno zaprimjljene datoteke Jumbo servis će Vam poslati e-mail o obavljenim radnjama.


Primanje datoteka

Jumbo servis mogu redovno koristiti samo osobe koje se mogu i prijaviti na sustav. Da bi se datoteke mogle ne samo slati, nego i primati, Jumbo omogućuje da se trećoj osobi dodjeli jednokratna dozvola za slanje datoteke. Primanje datoteka je jednostavno, potrebno je samo unijeti e-mail osobe kojoj želite dodijeliti dozvolu da Vam pošalje datoteku. Nakon što ta osoba pošalje datoteku putem Jumbo servisa na temelju Vaše dozvole biti ćete obaviješteni e-mailom. Datoteka će biti prikazana u Povijesti, a automatsko brisanje će se obaviti 7 dana nakon objave datoteke.


Pregled povijesti


Povijest

Ovdje korisnik vidi datoteke koje je već poslao, a kroz isto sučelje datoteke se mogu obrisati i prije automatskog brisanja.


Pregled povijesti